Cariera Consultant Financiar

Suntem siguri că înainte de a lua decizia de a vă îndrepta spre această profesie, v-aţi confruntat cu câteva dintre cele mai frecvente întrebări ce intervin pe drumul spre a deveni întreprinzător:

 

Cine poate alege o carieră de Consultant Financiar?

Pe scurt, un consultant financiar oferă consiliere în problemele financiare, iar ceea ce v-ar putea trece prin gând este că aveţi nevoie de experienţă de lucru în acest domeniu. Ȋntr-adevăr, aceasta este un atu în orice domeniu, însă multe companii recrutează persoane fără nici un fel de experienţă anterioară, ocupându-se de formarea lor în cadrul firmei în concordanţă cu strategia acesteia. Astfel că oricine consideră că are abilităţile şi personalitatea necesară poate alege această carieră, cu condiţia de a o percepe nu doar ca pe un trend. Iar când afirmăm oricine, ne referim la tinerii absolvenţi, la cei care doresc efectiv o schimbare de carieră, unii experţi ajunşi la maturitate, precum şi la cei cărora din anumite motive, viaţa li se schimbă (se confruntă cu probleme de natură medicală şi nu mai pot avea o carieră cu program fix şi întreg, doresc să lucreze de acasă pentru a se putea îngriji în acelaşi timp de creşterea unui copil sau de întreţinerea unui părinte aflat la bătrâneţe, sunt la pensie şi vor să se menţină activi, sunt pe punctul de a fi concediaţi, etc).

 

„Pot eu să devin întreprinzător?”

Persoana căreia îi place să preia cu plăcere responsabilități, este sociabil, poate să își împartă foarte bine timpul de muncă și poate să stabilească priorități, poate să vadă deja cele mai bune condiţii cu ajutorul cărora să devină întreprinzător. Esenţială este, de asemenea și o motivaţie intrinsecă ridicată. Deoarece doar cei care rămân încăpăţânaţi, ambițioși, consecvenți, își pot atinge țelul. Dar nici o problemă: în cazul consultanței profesioniste, nimeni nu rămâne singur cu această provocare. O întreagă echipă de consilieri ajută, ca din motivația inițială, de a face ceva nou, să realizeze ceva.

 

„Cum îmi asigur existența?”

Pasul spre a deveni întreprinzător reprezintă pentru mulți un risc financiar - și pe bună dreptate: până când veniturile sunt cele bune, trebuie de cele mai multe ori să se treacă prin perioade mai grele. În cazul consultanței financiare profesioniste, nu se pune problema de așa ceva. Trecerea la meseria de consultant financiar poate fi încercată, la început această meserie fiind un serviciu secundar. Deoarece nu se va utiliza foarte mult timp pentru activitatea secundară, impresia pe care o va lăsa activitatea va fi una și mai puternică. Astfel vor putea, cei care desfășoară această activitate ca una secundară, să o testeze, să vadă dacă această profesie se potrivește lor și pe lângă aceasta să își mai ajusteze veniturile.

 

„Există garanții sau un venit fix?”

Venitul fix și-l stabilește fiecare consultant financiar în parte, în funcție de comisioanele de portofoliu, care apar din activitatea întreprinsă de acesta.

 

Profesia de Consultant Financiar este plictisitoare?

Multe persoane au o percepţie greşită asupra acestei meserii, având impresia că un consultant financiar este îngropat zi de zi în calcule, analize şi rapoarte într-un birou. Dimpotrivă, acest job este unul foarte interactiv, constând într-o muncă operaţională, comunicare şi relaţionare directă cu clienţii, echipa din care faci parte, precum şi cu managerii care participă la instruirea ta iniţială. Ca un plus se pot adăuga şi întâlnirile cu potenţiali clienţi, deoarece cei care lucrează în această industrie şi care doresc să-şi crească veniturile, trebuie să fie mereu în căutare de noi oportunităţi. De asemenea, diferitele training-uri organizate foarte des de companiile din domeniu, nu au cum să fie plictisitoare, ci foarte motivante.

 

„Cum reușesc să câștig clienți?”

Nou-veniții consideră de cele mai multe ori, câștigarea clienților ca fiind o carte cu șapte peceți. Dar cine lucrează sistematic și structurat, va avea foarte repede primele succese. În cazul consultanților financiari, nimeni nu este lăsat în prima fază singur cu această responsabilitate: există sprijin din partea însoțitorului. După primii pași, se utilizează automat managementul recomandărilor. Dacă este mulțumit clientul de performanță, îl va recomanda pe consultantul financiar mai departe la prieteni și la cunoscuți.

 

Cât vreau să profesez ca şi Consultant Financiar?

Şi acest aspect al carierei de consultant este foarte important. Această întrebare poate veni chiar din partea clientului pe care încerci să îl atragi în portofoliu tău, deoarece acesta alegând anumite programe şi servicii trebuie să se asigure că va beneficia de o consultanţă profesionistă pe termen lung, iar dacă răspunsul la această întrebare nu este unul prompt, încrederea iniţială a clientului se va diminua. De aceea, orientarea către o carieră în domeniul consultanţei financiare va atrage după sine atât un parteneriat pe termen lung cu clienţii din portofoliu, dar şi o stabilitate a veniturilor realizate din această activitate.

 

„Sunt suficiente cunoștințele mele de specialitate pentru consultanță?”

În cazul consultanților financiari nu merge niciunul dintre aceștia neinstruit la o discuție cu clientul. Consultanța, în momentul în care este vorba de întrebări financiare, nu este o responsabilitate fără răspundere. Tocmai din acest motiv, nou-veniții, în primele luni merg împreună cu însoțitorul la întâlnirile cu clienții și se uită doar peste umărul acestora și ajută la strângerea de date și analiza acestora. În momentul în care trec la această activitate ca fiind cea de bază, acumularea de cunoștințe se face pas cu pas. Consultanții oferă în acest caz programe de pregătire și instruire, de la instruiri pe partea de vânzare atât în industrie cât și în comerț, până la studii masterale.

 

Cariera de Consultant Financiar poate fi un start spre o poziţie de manager într-o companie lider în domeniul în care activează?

Dacă stăm să analizăm toate calităţile pe care trebuie să le aibă un consultant financiar, cu siguranţă acestea sunt cele pe care trebuie să le deţină un manager de succes într-o companie de top. Ca manager trebuie să ai în considerare obiective care ţin atât de propria persoană cât şi de cei aflaţi în subordinea ta, iar dacă stăpâneşti deja aptitudinile profesiei de consultant financiar, totul va fi mult mai uşor. Unele dintre aceste calităţi sunt: interes faţă de oameni (consilierii trebuie să construiască relaţii, ceea ce înseamnă mult timp investit pentru a asculta preocupările clientului şi a reuşi să-i adreseze întrebări personale), răbdare (consilierii petrec mult timp pentru a sintetiza şi explica informaţii complexe clienţilor, cum ar fi cele din domeniul financiar şi al investiţiilor), responsabilitate (un consilier poartă o mare povară pe umerii săi, şi anume, el este responsabil de bunăstarea financiară a clienţilor care au încredere în a-şi investi poate munca de o viaţă în anumite programe şi servicii oferite de către consultant). Ca o concluzie, un manager care are experienţă în consultanţa financiară poate fi mai profesionist decât altul care a activat în alte domenii din două motive esenţiale: cel dintâi deţine o vedere de ansamblu asupra unei organizaţii (sisteme, procese, oameni), dar are şi o gândire asupra profitabilităţii companiei.

 

Astfel, compania Kunden Broker de Asigurare SRL, în calitate de lider în domeniul asigurărilor de viață, reprezintă opțiunea cea mai eficientă pentru construirea unei cariere pline de performanță în mediul financiar din România.