Mituri despre asigurările de viaţă

Top 7 mituri despre asigurările de viață

Constatare: în societatea secolului XXI se observă adesea, un grad crescut al indeciziei, privind alegerile indivizilor. Potrivit unui profesor de psihologie, Victor Vroom, care a studiat problema deciziilor, ,,oamenii tind să ia hotărârile care le aduc cele mai multe satisfacţii. Fiecare opţiune este evaluată prin prisma potenţialului de a răspunde propriilor nevoi şi dorinţe. Alegerile devin dificile în cazul în care opţiunile prezintă, în mare, aceleaşi avantaje şi dezavantaje” (Indecişi, oameni imaturi şi nesiguri, Andreea Romanovschi, 2010, Adevarul Online).      

   

Însă, în mediul asigurărilor de viață, indecizia persoanelor în achiziționarea unei asigurări de viață survine datorită anumitor factori de natură contextuală – miturile. Alegerea unei asigurări de viață este determinată, în multe cazuri, de anumite convingeri sau prejudecăți preluate din diverse povestiri  devenite mituri. Deși se consideră că asigurările de viață sunt un produs scump sau că acestea nu reprezintă o necesitate personală, trebuie să privim printr-un spectru mult mai obiectiv către perspective de lungă durată pentru a înțelege caracteristicile asigurărilor de viată. 

În cele ce urmează vor fi prezentate cele mai mediatizate mituri despre asigurările de viață și principiile care le contestă:

 

1. Asigurarea de viață nu este o necesitate la tinerețe

În cadrul unui sondaj internațional, realizat de Confused.com, mai mult de 27% dintre respondenți au afirmat că nu au nevoie de o asigurare de viață deoarece sunt tineri, iar aspectul privind siguranța financiară în caz de deces nu este un motiv de îngrijorare actual. Într-o situație optimă această afirmație ar putea fi corectă (decesul nu reprezintă un subiect de interes pentru cei tineri), însă dacă analizăm situația în mod pragmatic, atunci persoanele tinere sunt de fapt cele mai indicate să încheie asigurări de viaţă cu acumulare de capital. De ce? Pentru că persoanele tinere posedă o stare de sănătate mai bună comparativ cu persoanele mai în vârstă, astfel că riscul asigurat de către compania de asigurări este mai mic. Astfel acest risc mai mic, permite asiguraţilor să beneficieze de sume de asigurare mai mari, la costuri mai mici. Fiind încheiate din timp, pe perioade optime, asigurările de viaţă permit o bună acumulare de capital, ce poate fi utilizat la maturitatea contractului sau la vârsta pensionării ca un venit suplimentar pensiei de stat.

 

2. Statutul independent al unei persoane nu determină ca prioritate personală asigurarea de viață

Potrivit acestui mit, o persoană independentă care beneficiază de un venit propriu, fără datorii şi cu un cont în bancă suficient de mare nu este nevoită să achiziționeze o asigurare de viață. Totuşi însă, în cazul în care persoane în vârstă, precum părinţi sau bunici, se bazează pe Dvs., încheierea unei asigurări de viaţă cu acumulare de capital ar constitui o investiţie inteligentă. Familia este cea mai mare responsabilitate a Dvs., iar asigurarea de viaţă cu acumulare de capital poate garanta un viitor sigur pentru toţi membrii familiei. Pe lângă acestea, deşi este normal să ne gândim că nimic rău nu ni se poate întâmpla nouă, accidentele sunt o realitate şi trebuie să avem în vedere efectul pe care îl va avea acest eveniment asupra familiei Dvs. sau celor dragi, protejându-i astfel financiar şi după ce Dvs. nu le veţi mai fi alături sau în cazul în care capacitatea Dvs. de a realiza venit se va pierde.

 

3. Venitul salarial este cel care îmi asigură stabilitatea financiară şi nu o asigurare de viață

În timp ce venitul salarial reprezintă o oarecare stabilitate pentru un individ, nivelul de siguranță pe care acesta îl asigură este unul de bază. Însă, situația devine nesigură în momentul în care un individ are un partener de viață sau un copil, iar venitul său salarial nu este suficient pentru asigurarea stabilității întregii familii în momente de maximă necesitate. Totodată, un venit salarial poate să aibă un caracter discontinuu, în funcție de tipul de job pe care o persoană îl deține, sau de contextul economic al unei perioade. Din aceste considerente, venitul nu asigură o stabilitate mai mare ca și o asigurare de viață cu acumulare de capital (plan financiar cu perspectivă de lungă durată).

 

4. Doar cel care asigură venitul într-o familie are nevoie de o asigurare de viață

Într-adevar, dispariția persoanei care susține financiar familia va avea un impact major asupra securității financiare a familiei și va influența în cea mai mare măsură nivelul de trai al acesteia. Însă nici părintelui care se ocupă de gospodărie, creșterea și educarea copiilor, curățenie, gătit, nu-i poate fi subestimat rolul financiar pe care îl deține într-o gospodărie. Dacă facem un calcul în legătură cu salariul unei bone, menajere, bucătărese, orele cu meditația copiilor, cu siguranță ne vom face o imagine despre valoarea serviciilor celui care se ocupă de casă. Astfel, părintele casnic este îndreptățit să-și încheie o poliță de asigurare de viață cu acumulare de capital,  în cazul în care salariul partenerului de viață, nu reușește să acopere în totalitate costurile de îngrijire și educație ale copiilor.

 

5. Asigurarea de viață inclusă în creditul imobiliar este suficientă

Asigurarea de viață încheiată în urma unui credit ipotecar este concepută pentru achitarea soldului restant în cazul imposibilității de plată ca urmare a decesului împrumutatului. Această asigurare nu acoperă însă și taxe, facturile pentru înmormântare și nu asigură familiei un venit compensatoriu menit să mențină nivelul de trai dinaintea evenimentului tragic. Este adevărat că durerea nu poate fi vindecată cu bani, însă o asigurare de viață cu acumulare de capital va putea oferi familiei o siguranță financiară în cazul acestor evenimente nefericite.

 

6. Ajuns aproape de vârsta pensionării, nu mai ai nevoie de asigurare de viață

Este adevărat că încheierea unei asigurări de viață la tinerețe este mult mai eficientă, datorită acumulării pe o perioadă optimă și a unei stări de sănătate mai bune, dar retragerea de la locul de muncă nu înseamnă însă și decesul persoanei, ci momentul în care fiecare dintre noi dispunem de mai mult timp liber și din păcate de un nivel al venitului mai mic. Tocmai acest decalaj poate fi acoperit printr-o asigurare de viață cu acumulare de capital, care să ne permită satisfacerea nevoilor și concentrarea pe momentele frumoase ale acestei perioade.

 

7. Decât să îți faci o asigurare de viață mai bine investești acei bani în altceva și vei obține profit mai repede

Investițiile se referă la alocarea de numerar sau capital în prezent cu scopul de a obține în viitor un câștig, indiferent dacă este vorba de un venit constant în timp sau de un câștig de capital obținut la momentul revânzării unui activ. Motivul pentru care oamenii investesc este dorința de a avea mai mulţi bani pentru a-și asigura un nivel de securitate financiară mai ridicat, sau de a avea posibilitatea de a beneficia de mai multe bunuri și servicii mai multe sau de o calitate superioară. Investiţiile sunt diverse: acţiuni, obligaţiuni, depozite bancare, instrumente financiare în funcție de profilul investitorului la risc. Toate aceste investiții însă se fac fără garanții, astfel că investitorul poate pierde capitalul depus. O alternativă avantajoasă la aceste tipuri de investiții o constituie asigurările de viață cu acumulare de capital, care pe lângă suma garantată oferă și protecție financiară pe parcursul derulării contractului de asigurare în cazul producerii unor evenimente asigurate atât pentru persoana asigurată cât și pentru membrii familiei. Astfel cea mai bună soluție poate fi constituirea unui portofoliu de investiții diversificat cu efecte asupra reducerii riscului total și acoperirea atât a nevoilor financiare cât și a celor de protecție.

 

Aceste mituri sunt factorii principali care perturbă luarea unei decizii corecte în privința achiziționării unei asigurări de viață. Compania Kunden Broker propune persoanelor care doresc să asigure un standard de viață pentru familie, părinți etc, în cazul unui deces, să se orienteze spre acele informații despre asigurările de viață care se bazează pe dovezi reale, statistici, iar mai apoi să creeze o listă a avantajelor/dezavantajelor. Totodată, compania Kunden Broker de Asigurare SRL s-a axat pe o politică de întreţinere a unei relații directe și transparente între posibilul client și consultantul financiar, pentru a reduce totodată incertitudinile provocate de dezinformarea în masă.