Mituri despre asigurările de locuinţe

Top 6 mituri despre asigurările de locuințe

Potrivit aceleiași constatări prezentate la miturile despre asigurările auto, indecizia persoanelor care doresc să achiziționeze un produs sau serviciu ridică un semnal de alarmă în privința comportamentului consumatorului din această perioadă. Cauzele indeciziilor sunt multiple, de la prea multă informație fără conținut calitativ până la lipsa totală a acesteia, toate contribuie la apariția acestui fenomen negativ în rândul publicului consumator.

Această situație este întâmpinată și în cazul produselor și serviciilor de asigurare. Oamenii hotărâți în privința achiziționării unei asigurări, de locuință, spre exemplu, au luat la cunoștință, în cele mai multe cazuri despre informațiile caracteristice ale produselor dorite. Cei care sunt indeciși s-au orientat atât spre informații despre asigurări din surse oficiale (site-ul companiilor, articole și analize financiare, etc...) cât și din surse neconvenționale, în special din întâmplările și situațiile întâlnite de persoanele apropiate. Aceste surse neoficiale, noi le numim mituri, deoarece fundamentul acestora nu își găsește dovezi concrete și reale.  
În cele ce urmează vom expune și vom analiza cele mai importante mituri care creează incertitudine în rândul publicului consumator de asigurări de locuință:

 

1. Asigurările de locuință facultative: Cine are nevoie de ele?

În momentul prezentării unui produs de asigurare de locuință, sistemul de gândire al unei persoane este împânzit de numeroase întrebări: ,,Cine are nevoie de o asigurare de locuință? Toate locuințele sunt incendiate sau inundate în fiecare zi? Prin tehnicile de construire a caselor, sigur acestea nu vor întâmpina probleme încă pentru o perioadă minimă de 10 ani”. Dar răspunsul la toate aceste întrebări ne este oferit de statistici: România este situată într-o zonă expusă la riscul de cutremur; inundaţiile din 2010 au afectat 3.600 de locuinţe din 37 de judeţe; în 2010, pe teritoriul României s-au înregistrat, în medie, 15 incendii la locuinţe în fiecare zi; la interval de mai puţin de o oră are loc un furt din locuinţe, etc.

Pentru fiecare, locuința reprezintă sanctuarul familiei, pe care tindem să-l protejăm de pericole imprevizibile cum sunt calamitățile naturale sau chiar incidentele domestice. Protejarea familiei prin asigurarea imobilului, se poate extinde și asupra bunurilor pe care persoanele gospodare le-au achiziționat de-a lungul anilor și în care au investit timp și resurse financiare. Astfel, economisirea unor bani într-o bancă pentru ,,zile negre” este similar cu achiziționarea unei asigurări pentru locuință cu adăugarea unor beneficii extra – se economisește o sumă de bani pentru locuință, pentru când aceasta va avea nevoie de ea. Din acest considerent, este indicat ca o parte din economiile fiecărei persoane să fie direcționate spre asigurarea căminului –  situația poate fi considerată ca o investiție pentru ,,investiția ta”.

 

2. Ofertele asiguratorilor de locuință au un cost ridicat

,,Consultantul financiar se va gândi întotdeauna asupra comisionului propriu. Toate asigurările de locuință sunt identice – includ aceleași servicii și au aceeași misiune. Atunci de ce să ne pierdem timpul informându-ne și analizând oferte, când, ceea ce primim ca răspuns, este aceeași poveste doar cu o altă formulare și cu tehnici de promovare diferite? ”. Ceea ce se poate afirma în cazul acestui mit este faptul că modalitatea de cumpărare prin comparație este cea mai eficientă tehnică.

În mediul asigurărilor există o competiție acerbă, unde societățile de asigurări și companiile de intermediere în asigurări se adresează unui public, adesea, comun. În această situație, obiectivul principal pentru fiecare competitor este de a se evidenția prin captarea atenției posibilului client cu servicii și produse care să fie unice și exclusive. Odată cu apariția crizei economice globale, se observă că populația a devenit mult mai reticentă la produsele de investiție, prin creșterea gradului de precauție şi responsabilitate financiară. Luând în considerare acest fenomen, cea mai bună modalitate prin care o persoană poate să achiziționeze o asigurare de locuință este de a se informa din surse multiple, analizând ofertele asiguratorilor. Astfel, aceasta își va putea proteja căminul printr-o asigurare care să se plieze atât pe necesitățile sale (având în vedere riscurile potenţiale din zona de plasare a imobilului), cât și pe buzunarul propriu. Există numeroase studii care afirmă că un consumator economisește, în medie, până la 70% din costul financiar, dacă analizează și compară informațiile din piața business.

 

3. Asigurările de locuință nu includ în totalitate ceea ce am nevoie

,,Asigurările de locuință includ toate pericolele de care vrei să îți protejezi casa? Oare polița care asigură locuința în cazul calamităților naturale poate să extindă protecția și asupra situațiilor de furt? Sau va trebui să achiziționez două tipuri de asigurări?” Aceste situații își găsesc rezolvarea imediată prin prospectarea ofertelor companiilor de asigurări și intermediere în asigurări. Spre exemplu, dacă o persoană dorește să-i asigure o educație copilului său atunci aceasta va căuta printre cele mai bune universități pentru a găsi oferta care să satisfacă dorințele sale atât educaționale cât și financiare. La fel se procedează și în cazul protejării locuinței – pentru a descoperi asigurarea de locuință care să îmbine toate aspectele pe care le dorește o persoană este necesară o analiză a ofertelor expuse de un consultant financiar al unei companii de intermediere în asigurări (produsele și serviciile prezentate de acesta sunt diverse,  realizând o selecție atentă și profesionistă pentru a prezenta cea mai bună soluție clientului său). Companiile şi-au îndreptat atenţia către nevoile clientului şi au implementat o serie de produse care reuşesc să satisfacă cu succes cerinţele cele mai diversificate ale clientului ţintă, acoperind de la incendiu, trăsnet, explozie, prăbuşirea aparatelor de zbor, coliziunea unui vehicul, inundaţie, calamități naturale, căderi de corpuri, vandalism,acţiuni ale unor grupuri răuvoitoare, furt prin efracţie si acte de tâlhărie, daune asupra terților, avarii accidentale produse la instalațiile de gaze, apă, canal, climatizare sau încălzire centrală, spargerea accidentală a bunurilor casabile până la avariile accidentale produse clădirilor în construcție.

 

4. Asigurarea de locuință reprezintă o falsitate

Persoanele care își formează o opinie asupra asigurărilor de locuință prin prisma unui astfel de mit se regăsesc în cadrul fenomenului de dezinformare. Iată și câteva argumente care să combată această afirmație. Cu toate că o persoană plătește primele unei polițe de asigurare a locuinței pe o perioadă lungă de timp și nu a observat rentabilitatea investiției realizate, acest lucru nu presupune că suma de bani economisită este o risipă. In facto, cazul cel mai fericit al unei persoane este de a nu se regăsi în unul din evenimentele pentru care și-a asigurat căminul (inundații, incendii, furt prin efracţie etc...) și a beneficia de suma pentru care și-a asigurat locuința. Este adevărat că oamenii tind să devină neîncrezători atunci când apare fenomenul birocratic, însă dacă acesta împiedică luarea unei decizii raționale în privința asigurării căminului, atunci această neîncredere se transformă într-o formă de scepticism negativist. O persoană trebuie să observe în care parte se situează, deoarece combinația cea mai nefericită este atunci când din cauza producerii unei eveniment neplăcut, soldat cu distrugerea casei, acesta rămâne „în drum”, doar pentru că nu a considerat o prioritate economică, direcţionarea unui procent din venitul său pentru protejarea căminului şi în final siguranţa familiei sale.

 

5. Suma pentru care se asigură locuința trebuie să fie echivalentă cu suma de cumpărare a acesteia

O greșeală pe care o repetă adesea cei care doresc să-și asigure casa este stabilirea sumei asigurate în funcție de prețul de achiziție al casei, determinând astfel ca primele de asigurare să fie mai mari decât este necesar. Din acest considerent, este indicat să observăm că în prețul de cumpărare al imobilului este inclus și terenul pe suprafața căruia este construit acesta, iar în cazul unor riscuri cum sunt incendiile, etc... , nu este necesară și protejarea acestuia. De aceea, soluţia optimă este de a achiziționa o poliță de asigurare care să includă o protecție pentru recontrucția casei, în cazul unei pierderi totale. 

 

6. Am deja o poliță de asigurare obligatorie a locuinței; cea facultativă este doar un cost suplimentar

,,Am achiziționat o asigurare de locuință obligatorie (PAD) care îmi conferă o siguranță totală asupra imobilului meu” este o modalitate de a gândi în momentul în care o persoană deține o poliță de asigurare PAD. Însă, se întâmplă adesea, ca acea persoană să achiziționeze o asigurare de locuință doar pentru caracterul său obligatoriu, fără a lua la cunoștință cazurile pe care le asigură această poliță.        
Asigurarea obligatorie a locuinței acoperă pagubele în cazul a trei situații majore: cutremure de pământ, inundațiile (prevăzute ca și calamități naturale) și alunecările de teren. Caracterul acestora este primar, având o consistență minimală în privința sumelor asigurate. Astfel, persoana care deține o asigurare obligatorie a locuinței va putea fi despăgubită în cazul producerii doar a celor trei evenimente. În schimb, o persoană care și-a asigurat imobilul cu o asigurare obligatorie (PAD) are posibilitatea de a achiziționa suplimentar o asigurare facultativă pentru a acoperi întreaga valoare a clădirii și a bunurilor pentru riscuri multiple. De asemenea, pentru cei care nu și-au protejat căminul, însă intenționează să își achiziționeze o poliță de asigurare a locuinței, cea facultativă reprezintă soluția optimă. Aceasta include atât calamitățile naturale (cutremur, inundații, aluviuni, alunecare teren, grindina, greutatea stratulului de zăpadă) cât și toate celelalte situații care pot să pună în pericol siguranța locuinței: incendiu, explozie, lovirea de către autovehicule, trăsnet, furt prin efracție, acte de vandalism, daune produse prin avarii ale instalatiilor de apă, daune asupra tertilor, etc... Ȋn concluzie, realitatea cotidiană demonstrează că furtul prin efracție sau incendiul sunt pericole tot mai pregnante în România, ceea ce indică faptul că PAD-ul nu reprezintă o poliță de asigurare care oferă o siguranță totală căminului, ci aceasta necesită o completare prin polița de asigurare facultativă a locuinței.


Acest top 6 al miturilor despre asigurările de locuință reprezintă, la scală generală, întâmplări care influențează, în mod negativ, modul în care oamenii percep asigurările de locuinţă facultative. Compania Kunden Broker de Asigurare promovează, prin argumentele prezente, o informare cât mai corectă asupra produselor și asigurărilor de locuințe. În momentul în care o persoană are cunoștințe asupra produsului pe care dorește să-l cumpere, atunci fenomenul de incertitudine va rămâne doar un mit în mediul asigurărilor.